nagyhoho
nagyhoho
Welcome
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Vizek
 
Hal ételek
 
Kezdő horgászoknak!
 
Halak és tulajdonságaik
 
Szálláskeresők
 
Vízállások
 
Többi oldalunk
*****     NemzetiHír---> Ébredj Magyar! Friss hírek! Katt!    *****    DVTK rajongói oldal    ****    <A href=" target=_blank>     *****
 
további oldalak
 
Időjárás
Animált Felhőtérkép
12 órás Animált Felhőkép Magyarországról
 
Háttérzene
 
Szavazás4.
Milyen az oldal?

Király!!!
Még pár javítás és király!
elmegy
lehetne jobb is
szar!
inkább nem szólok!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Partner oldal:

                                           Banner

 
 

 
Az Ipoly

AZ IPOLY FOLYÓ ÉS HORGÁSZATA

A folyóról

Északról a Szlovák Köztársaság területéről a Korponai hegység, Délről a Cserhát, Nyugatról a Börzsöny határolja. Az Ipoly folyó magyarországi szakaszának hossza 143 km, mely Kalonda - Ipolytarnóc magasságában lép be hazánk területére. Ipolyságig (Sahy) közös határt képez a Szlovák Köztársasággal, majd Ipolyságtól Ipolyszakállosig (Ipelsky Sokolec) 31 km hosszan Szlovákia területén folyik. Tésa község magasságától Szobig ismét közös határszakaszt képez a Szlovák Köztársasággal. Az Ipoly folyó a Dunába Szobnál, az 1708,2 folyamkilométernél torkollik be.

Az Ipoly a szlovákiai Vepor hegységben ered. Vízgyűjtő területe 5108 km2, ebből 1518 km2 esik hazánk területére. Esése (23, 5,5, 1,5 m/km) fokozatosan csökken, a Dunába torkollásnál már csak 0,35 m/km. Teljes hossza 247,5 km, ebből 143 km képez határt. A viszonylag kicsiny és csapadékban szegény vízgyűjtő területe miatt vízhozama csekély, így közepes vízállásnál Letkésnél 25,4 m3/sec, míg kisvíznél ugyanott csak 1,5 m3/s.

A HAKI kutatóinak halfaunisztikai vizsgálatai szerint a szlovákiai legfelsőbb szakaszon, Ipolytarnócig hegyi patak jellegű, pisztráng szinttájú sebes- és szivárványos pisztránggal, valamint pénzespérrel és cifra kölöntével, az alsóbb vízszakaszon előfordul a petényi márna és a sujtásos küsz is.

A következő középső szakasz, a márna szinttájú szakasz, már áthúzódik a magyar területre. Ez Tésáig tart, ahol a domolykó, a márna, a paduc, a sujtásos küsz és a vágó csík tartozik a domináns halfajok közé, de előfordul az angolna, a nyúldomolykó, a szilvaorrú keszeg, a compó, a homoki-, a halványfoltú-, és a fenékjáró-küllők, a menyhal, a német bucó, a jászkeszeg, a szivárványos ökle, a ponty, az ezüstkárász, a sügér, a menyhal, és a tarkagéb is.

A legalsó, 60 km-es szakaszon - saját ismereteink szerint - a süllő, a kősüllő, a csuka, a harcsa, a selymes- és a vágódurbincs, a küsz, a karikakeszeg, a dévérkeszeg, a vörösszárnyú keszeg, a bodorka, a balin, a bagolykeszeg, és a gyöngyös razbora él, egyes halfajok, részben a Dunából alkalmilag felúszva is előfordulnak.A horgászatról

Az első írásos emlékek szerint a XIII. században az Árpád-háziak királyi halászokat neveztek ki, és halász-településeket létesítettek; ezek egyike volt Halászi község (a mai Ludányhalászi) IV. Bélát pedig az Ipolyi halászok menekítették a tatárok elől. A későbbiekben a folyó mindenkori gazdája adott bérleti jogot a halászatra, amely - mint kenyérkereső foglalkozás - az 1950-es évektől hanyatlásnak indult. A generáció kihalásával és a jogszabályok módosulásával 1952-től a horgászok vették birtokukba a folyót. Ekkor alakult meg a MOHOSZ Ipolymenti Intéző Bizottsága is, mely balassagyarmati székhellyel az egységes gazdálkodás megvalósításán munkálkodott. A folyó halászati jogát a minisztérium ekkor a MOHOSZ-nak engedte át, az pedig az intéző bizottságot bízta meg a teljes magyarországi Ipoly-szakasz horgászati kezelésével.

Az Ipoly vonzáskörzete alapvetően Nógrád és Pest megyei területekre esik, de az Ipoly-menti települések horgászain kívül nemcsak e két megye távolabb lakó horgászai, hanem Budapestről, Pest megyéből és Komárom-Esztergom megyéből is rendszeresen látogatják.

Korábban három Nógrád megyei (szécsényi II.Rákóczi Ferenc, balassagyarmati Mikszáth Kálmán, ipolyvecei Szondy György Horgász Egyesületek) és két Pest megyei (vámosmikolai, szobi) horgászegyesület működött a folyón. 1998-tól eggyel bővült a Nógrád megyei (Őrhalom) egyesületek száma. Az egyesületek aktív védnöki munkát végeznek a vízen, a vízminőség figyelésen, a haltelepítések segítésén, a társadalmi halőrzésen, az ivadékmentésen keresztül.

Az utóbbi időben örvendetesen növekedett a gyermek horgászok létszáma. A napijegyes horgászok száma is 1997-től növekedett ugrásszerűen, szinte megduplázódott.

Elsősorban a gépjárművel jól megközelíthető helyek a kedveltek; a zsilipek környéke és az "öreg", szabályozatlan Ipoly-szakaszok.

10 éves átlagot tekintve, halfajonként évente átlagosan a következő mennyiséget zsákmányolták a horgászok:
ponty csuka süllő harcsa balin márna amúr egyéb összesen
4600 kg 1700 kg 890 kg 950 kg 220 kg 680 kg 140 kg 14700 kg 23880 kg

A folyópart rendezettségéért, tisztaságáért védnökséget vállaltak az Ipolyon érdekelt egyesületek. A tavaszi és őszi közhasznú munka kapcsán rendszeresen összegyűjtik a hulladékot, feladatuk a partrendezés, horgász és pihenőhelyek kialakítása, a folyást akadályozó uszadék eltávolítása és szemétgyűjtők kihelyezése.

A 2000.évben a magyar állam és az FVM által kiírt halászati haszonbérletre vonatkozó pályázaton a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetsége a Mohosszal együtt indult, és pályázatával 15 évre elnyerte a folyó hasznosítási jogát.

A döntések előkészítésében, a javaslatok kidolgozásában alapvető segítséget nyújt az ipolyi egyesületek küldötteiből - a szövetség keretein belül - alakult Ipolyi Szakbizottság, mely a haltelepítésekben való aktív részvételén túl a halőrzésben, a környezetvédelemben, kapcsolattartásban és az évente megrendezett Ipoly Kupa versenyekben lát el konkrét feladatokat.

Halvédelem

Az Ipoly halvédelmét hivatásos és társadalmi halőrök látják el. A halőrök számbeli megoszlása az egyesületek hovatartozásából is ered.

Az ellenőrzéseket többnyire csoportosan végzik (a hivatásos halőr és az őt segítő 1-3 fő társadalmi halőr). A halőrök tevékenységét, a megyei rendőrkapitánysággal és a határőrséggel kötött megállapodásban foglaltak alapján segítik a megyei és a helyi rendőri szervek, valamint a határőrök.

A halászati őrök, a törvényi, rendeleti és horgászati előírások ellenőrzésén túl, folyamatosan figyelemmel kísérik a folyó és környezete élővilágának változásait is. Szükség esetén azonnal értesítik az illetékeseket, és vízmintát vesznek, küldenek a laboratóriumokba.

Természetvédelem

1997-ben az Ipoly Vidéki Tájvédelmi Egyesület és a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetsége közös szervezésében, valamint az Ipoly-menti települések önkormányzatainak közreműködésével 5000 db fa és cserje ültetése történt az Ipoly partján, árterén. A kezdeményezés alapvető oka, illetve célja a korábban végzett Ipoly-menti ligetek oktalan irtásának kompenzálása.

Az Ipoly-menti horgász egyesületek tagjai évente több száz órát töltenek társadalmi, közhasznú munkával a folyó partján.

Az Ipoly Ipolytarnóc és Balassagyarmat közti szakaszának rehabilitációjával 1996. óta foglalkozik a megyei horgász szövetség, ehhez segítő partnerei a települések önkormányzatai, a térség országgyűlési képviselői, és a közben megalakult Ipoly Vidéki Tájvédelmi Egyesület. E térség vizes élőhelyeinek rehabilitációs munkáihoz megalapozott, jól átgondolt, a szakhatóságok által is véleményezett és támogatott tervek készültek. Az ennek kapcsán készült pályázatok megnyerése tette lehetővé a hugyagi Csújta-holtág és az Őrhalom melletti Tökös-holtág kotrását, majd őshonos halakkal (compó, csuka, nyurga ponty) történő telepítését.

Hosszabb távra is készen állnak a tervek, pályázatok, melyek a még kotrás előtt álló holtágak megújítását, valamint a Litke térségében fekvő Csádaj nevű terület, és a Szécsény alatti Káprások természetes ívóhelyek visszaállítását célozzák. Előbbihez a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság vízjogi engedélye is biztosított.

Mind ezeken túl szorgalmazzuk - tervezési szakaszon már túljutott - a zsilipek hallépcsőinek mielőbbi megvalósítását, a halak szabad átjárásának érdekében.

Horgászturizmus, fejlesztés

Az Ipoly folyó és a hozzá kapcsolódó területek, települések látogatottsága az utóbbi években megnövekedett. Ezt két tényező segítette: egyrészt a hozzáértő propaganda, másrészt a települések infrastruktúrájának rohamos bővülése.

A Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanács tájékoztatása szerint e térség kiemelt jövőbeni fejlesztése várható. A hasznosító első sorban a horgászlehetőségek javításával tud hozzájárulni, mert nincs annál nagyobb vonzerő, minthogy természetes, mégis jó értelemben kultúrált környezetben horgásszék valaki, ezt a halfogás öröme egészítse ki, valamint tágabban a táj, a települések egyéb látnivalókban bővelkedő kínálata.Gátak:
1. Dejtár
2. Ipolyvece (Dejtártól 6 km)
3. Ipolyság (az előzőtől 16 km)
4. Gyerk-Ipolyvisk (az előzőtől 8 km)
5. T'ésa - Ipolyszakállos (az előzőtől 12 km)
6. IpoIytölgyes (az előzőtől 16 km)

Hidak:
1. Balassagyarmat (közúti)
2. Ipolyság (közúti)
3. Ipolyság (vasúti)
4. Ipolyszakállos (vasúti)
5. Ipolyszalka-Letkés (közúti)
6. Helemba-Ipolydamásd (közúti)
7. Szob (vasúti)

Megvásárolható területi engedélyek és áraik 2004-ben:
Felnőtt Ifjúsági
éves heti napi éves heti napi
3500 -- 600 2500 -- 400


Területi engedélyek és napi jegyek beszerezhetőek:
Balassagyarmat: Mikszáth Kálmán HE tanyája. Du. 14-17,
Horgászbolt: Kóvári u. 4., tel: 06-30-292-4978

Budapest: Pest-Buda és Környéke HE-k Szövetsége
1111 Budapest, Lágymányosi u. 14., Tel: 06-1-209-5882

Peremvárosi Horgászok Egyesülete
1181 Budapest, Baross u. 12.,
Tel: 06-1-291-8084 H-P: 10-18, SZ: 8-12

Drégelypalánk: Szumutku András, Drégelypalánk, Móricz Zs. u. 8.
Tel: 06-35-367-079
Minden szerdán: 17-19
Minden szombaton: 9-12

Dunakeszi: TIMI Horgászbolt, Barátság úti pavilonsor
Radó Sport, Dunakeszi, Dózsa Gy. tér 14.

Göd: Horgászbolt, Pesti u. 89/A
Minden nap: 9-18

Ipolydamásd: SYSY Ker Bt., Fő u. 19.
Tel: 06-27-371-540 H-SZ: 6-22

Kistarcsa: Kék-Dunai HE, 2143 Kistarcsa, Jakab Sándor
Tel: 06-70-282-4054, 06-28-472-874

Nagymaros: Frieb Antal, 2626 Nagymaros, Babits u. 3. fsz. 1.

Salgótarján: Bódi Lajos, Salgótarján, Alkotmány u. 20.
Tel: 06-32-314-039

Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetsége
3100 Salgótarján, Alkotmány u. 7. fsz. 2.
Tel/fax: 06-32-310-045

Szécsény: Horgászbolt, Rákóczi u. 92.
H-P: 8-16, SZ: 8-12
Tel: 06-20-347-9662

Szob: Heil László, 2628 Szob, Sport u. 2.
Tel: 06-30-4407-111
Angyali Gyula, 2628 Szob, Kossuth L. u. 2., 2. em.
Tel: 06-20-357-6800

Sződliget: Simon László, Petőfi u. 45.
Tel: 06-27-352-507
Kedd és péntek: 14-18
Egyéb időpont megbeszélés alapján

Vác: Sport Horgászbolt, Rákóczi u. 29.
Tel: 06-20-962-3311
Jónás Horgászbolt, Nárcisz u. 5.
Tel: 06-27-318-441
Váci Dunai HE, Földvári tér 15.
Tel: 06-27-306-507

Vámosmikola: Friedmann Tibor, Ipolysági u. 12.
Tel: 06-30-316-5687, 06-27-576-575

Verőce: Csillag László, Béke köz 3.

FIGYELEM!

A zsilipeken és azok létesítményein teljes hosszában horgászni tilos!
Az Ipoly folyón történő horgászat során tilos az államhatáron: átmenni, tárgyat átdobni, határjeleket és egyéb létesítményeket megrongálni!
A horgászhely tisztántartásáért az ott horgászó a felelős.
Táborozni a vízparton a helyi önkormányzat engedélyével lehet.

DARAB ÉS SÚLYKORLÁTOZÁSOK

Felnőtt napijeggyel:
naponta kifogható: 2 db ponty
2 db egyéb méretkorlátozás alá eső hal
és 5 kg egyéb hal

18 éven aluli és kedvezményezett felnőtt napijeggyel:
naponta kifogható: 1 db ponty
1 db egyéb méretkorlátozás alá eső hal
és 5 kg egyéb hal

Gyermek területi horgászengedéllyel:
naponta kifogható: 1 db méretkorlátozás alá eső hal
és 3 kg egyéb hal

A méretkorlátozással védett halakat, kifogásuk után azonnal be kell írni a fogási naplóba.
Tilos kifogni a természetvédelmi rendelettel védett halfajokat.

További információ kérhető:
Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetsége
3100 Salgótarján, Alkotmány u. 7. fsz. 2.

 
Figyellek!
-Látlak!Vigyázz mit lépsz!!!:)
 
Óra
 
Névnap

 

 
Tedd be kezdőlapnak!
Beállítás Kezdőlapnak!
 
Chat
CSAK REGISZTRÁLTAKNAK!
 
Szavazás
Milyen halra horgászol?

Amur
Ponty
Csuka
Süllő
Busa
Harcsa
keszeg
Balin
Pisztráng
Sügér
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazés2.
Milyen csalival horgászo?

kukorica
kishal
bojli
pellet
tigrismogyoró
giliszta
csonti
pergetek
legyezek
mással...
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás3.
Lezárt szavazások
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt