Minerva lazac
Hozzvalk (4 szemlyre): 4 szelet (egyenknt 15-20 dkg-os) friss lazac 3 babrlevl 1 kvskanl egsz fehr bors 4 evkanl citroml 2 srgarpa 1 prhagyma 5 dkg kukoricakemnyt 1 dl szraz fehrbor 1,5 dl tejszn 15 dkg ftt gomba 4 citromkarika 4 szl petrezselyem s, rlt fekete bors
Elkszts: ntsnk egy lbasba 2 l vizet, tegynk bele 2 kvskanl st, dobjuk bele a babrlevelet, a borsszemeket s a citromlevet. Fzzk lass tzn 10 percig. Mossuk meg s szeleteljk fel a prhagymt s a srgarpt. Vegyk ki a lbasbl a babrlevelet s a borsszemeket, forraljuk fel a vizet, majd vegyk a lngot takarkra. Tegyk a lbasba a lazacszeleteket. Forraljuk fel, s fzzk 10 percig. Szrkanl segtsgvel vegyk ki a halat a vzbl s helyezzk egy tlra. Locsoljuk r a fzl felt s hagyjuk kihlni. Ha a fzl nem lepi el teljesen a lazacot, tertsnk r egy manyag lapot, hogy a hal ne szradjon ki. A maradk lben fzzk 5 percig a prhagymt s a srgarpt, szrjk le s tegyk flre. A fzlbl tltsnk fl litert egy tzll cserpednybe. Keverjk el a kukoricakemnytt egy kis hideg vzben, majd ntsk a lhez. Tltsk hozz a bort is, srtsk be s hagyjuk kihlni. Tegyk a kihlt mrtsba a tejsznt, a zldsget s a gombt. Kstoljuk meg a mrtst, szzuk, borsozzuk zls szerint. Helyezzk a halszeleteket a tlra, s ntsk r a mrts egy rszt. Dsztsk citromkarikkkal s petrezselyemlevelekkel. A maradk mrtst tlaljuk mrtsos csszben. |