Minerva lazac
Hozzávalók (4 személyre): 4 szelet (egyenként 15-20 dkg-os) friss lazac 3 babérlevél 1 kávéskanál egész fehér bors 4 evőkanál citromlé 2 sárgarépa 1 póréhagyma 5 dkg kukoricakeményítő 1 dl száraz fehérbor 1,5 dl tejszín 15 dkg főtt gomba 4 citromkarika 4 szál petrezselyem só, őrölt fekete bors
Elkészítés: Öntsünk egy lábasba 2 l vizet, tegyünk bele 2 kávéskanál sót, dobjuk bele a babérlevelet, a borsszemeket és a citromlevet. Főzzük lassú tűzön 10 percig. Mossuk meg és szeleteljük fel a póréhagymát és a sárgarépát. Vegyük ki a lábasból a babérlevelet és a borsszemeket, forraljuk fel a vizet, majd vegyük a lángot takarékra. Tegyük a lábasba a lazacszeleteket. Forraljuk fel, és főzzük 10 percig. Szűrőkanál segítségével vegyük ki a halat a vízből és helyezzük egy tálra. Locsoljuk rá a főzőlé felét és hagyjuk kihűlni. Ha a főzőlé nem lepi el teljesen a lazacot, terítsünk rá egy műanyag lapot, hogy a hal ne száradjon ki. A maradék lében főzzük 5 percig a póréhagymát és a sárgarépát, szűrjük le és tegyük félre. A főzőléből töltsünk fél litert egy tűzálló cserépedénybe. Keverjük el a kukoricakeményítőt egy kis hideg vízben, majd öntsük a léhez. Töltsük hozzá a bort is, sűrítsük be és hagyjuk kihűlni. Tegyük a kihűlt mártásba a tejszínt, a zöldséget és a gombát. Kóstoljuk meg a mártást, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Helyezzük a halszeleteket a tálra, és öntsük rá a mártás egy részét. Díszítsük citromkarikákkal és petrezselyemlevelekkel. A maradék mártást tálaljuk mártásos csészében. |