Kapros csukagombóc
Hozzávalók: 30 dkg. filézett csukahús, 2 dl. tejszín, 3 tojásfehérje, só, 1 késhegynyi fehérbors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zellergumó, 2 evőkanál fehérbor, 1/2 citrom, 5 dkg. vaj, 5 dkg. liszt, 1 csomó kapor.
A halhúst péppé darálom, majd két evőkanál tejszínnel, a tojásfehérjékkel, a sóval és a borssal jól összedolgozom. Fél óráig a sütőben pihentetem. Közben a csuka csontjaiból a zöldségekkel, a fehérborral, és a fél citrom lereszelt héjával alaplevet készítek. Ebben főzöm 30 percig az előzőleg hideg vizes kézzel formázott gombócokat.
A vajat felolvasztom, hozzáadom a lisztet, és ha már habzik, belekeverem a finomra vágott kaprot. Ezután felengedem a maradék tejszínnel és két dl. leszűrt főzőlével. Jól felforralom, s ha még kell, fehérborral és citromlével ízesítem.
A gombócokat ezzel a mártással leöntve tálalom, vajas burgonyát kínálok hozzá.
|