Kapros csukagombc
Hozzvalk: 30 dkg. filzett csukahs, 2 dl. tejszn, 3 tojsfehrje, s, 1 kshegynyi fehrbors, 1 kis fej vrshagyma, 1 srgarpa, 1 petrezselyemgykr, 1 kicsi zellergum, 2 evkanl fehrbor, 1/2 citrom, 5 dkg. vaj, 5 dkg. liszt, 1 csom kapor.
A halhst ppp darlom, majd kt evkanl tejsznnel, a tojsfehrjkkel, a sval s a borssal jl sszedolgozom. Fl rig a stben pihentetem. Kzben a csuka csontjaibl a zldsgekkel, a fehrborral, s a fl citrom lereszelt hjval alaplevet ksztek. Ebben fzm 30 percig az elzleg hideg vizes kzzel formzott gombcokat.
A vajat felolvasztom, hozzadom a lisztet, s ha mr habzik, belekeverem a finomra vgott kaprot. Ezutn felengedem a maradk tejsznnel s kt dl. leszrt fzlvel. Jl felforralom, s ha mg kell, fehrborral s citromlvel zestem.
A gombcokat ezzel a mrtssal lentve tlalom, vajas burgonyt knlok hozz.

|